Headerbild

50 bra Söders-lopp på 25manna!

2023-10-13 i Allmänt

Som varje år är 25manna-stafetten i Stockholmsområdet höstens stora höjdpunkt med löpare från hela världen! Denna gång var det Lida Friluftsgård som stod för värdskapet. 50 av de 8475 löparna som deltog i stafetten var från Alby Friluftsgård och därtill kommer lagledare, löpare i de öppna banorna och en ovanligt stor hejaklack.

Morgonen började med den största köldchocken sedan i mars. Dessutom hade ena sidan av klubbtältet blåst sönder. Solen syntes inte till. Men så anlände förstasträckslöparna och plötsligt var den trasiga sidan i tältet bytt, solen var framme och med den också värmen! Nummerlapparna hängdes upp, kakorna ställdes fram och så var allt som vanligt.

Olle T och Tomas och de 337 andra förstasträckslöparna sprang redan klockan 09:00 ut på den nästan 8 km långa banan, men behövde bara drygt en trekvart för att växla ut Camilla H och Emma N på andrasträckan. Stabila som två Eiffeltorn plockade både Camilla och Emma en massa platser och lade en bra grund inför de så kallade parallella sträckorna.

För det är på den tredje sträckan som 25manna-kaoset börjar. Då ska inte en löpare per lag springa, utan 4 löpare och allas lopp är lika viktiga! Tredjesträckan kräver lite blandade åldrar, så vi i Söders skickade ut Mattias, Emma H, Maja, Niklas W, Signe, Peter Z, Fredric och Tuva. Igen levererades riktigt bra lopp och Söders-Tyresö 2 plockade hela 73 platser!

Fjärdesträckan är ungdomarnas sträcka, för på 2,8 km vit bana hänger ingen av de äldre med. I år var det flera nya namn på startlinjen för Söders. I snitt så var löparna Stina, Kasper, Ebba, Emil, Irma, Linus, Viktor och Karin T mer än 4 år yngre än vad som maximalt var tillåtet enligt 25mannas regelbok! Riktigt bra sprunget av alla!

Sträcka 5-7 präglades i år av rutin i form av ångloken Magnus, Carina, Nina, Sofia, Elisabeth, Göran, Markus, Peter A, Erik, Oliver, Olle C, Johan, Alexander, Viggo, Jacob, Anton, Annika, Anna, Linn, Camilla G, Carl-Johan, Nils, Nicklas S och Stefan. Det gick som på räls, stadigt plockades plats efter plats. En speciell eloge till alla våra juniorer!

På sträcka 7 måste alla fyra löpare komma in innan laget får växla ut nästa sträcka. Det kan alltså ses som en fördel att löparna på sträckan kommer tätt, för då har man "slösat" så lite tid som möjligt. Nästan osannolikt kom 7e sträckans alla löpare i Söders-Tyresö 1 inom bara 1 minut och 46 sekunder!

Efter sträcka 7 kommer sträcka 23. Det beror på att nu har 22 löpare sprungit sina sträckor och det är bara 3 löpare kvar i varje lag. Det är alltså nu det ska avgöras. På sträcka 23 valde Söders att skicka ut Karin A och Elin (från samma familj!) och båda levererade lika fina lopp. Söders-Tyresö 1 avslutade med framtidslöftena Rasmus och Malin på sträcka 24 och 25, medan Söders-Tyresö 2 satsade på evigt löpstarka Mikael och Johanna. Stafetten avslutades i stor stil med intensiva spurtstrider ner från sista kontrollen på toppen av slalombacken i Lida.

Sist men inte minst: Inget hade varit möjligt utan våra fantastiska lagledare Marianne och Kristina!

Så vad blev slutresultatet?

För Söders-Tyresö 1 blev det tillslut en finfin 76e plats av de 339 lagen som stod på startlinjen!

För Söders-Tyresö 2 räckte tyvärr inte de 324 kontrollerna som löparna problemfritt registrerade under dagen, utan 25manna-reglerna säger att även den 325e kontrollen måste registreras på rätt sätt. Laget blev därför inte godkänt denna gång, men en fantastisk insats ändå!

Här är de officiella resultaten: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=41053&groupBy=EventClass

Med tanke på all ungdom i årets två lag och med tanke på att de äldre inte verkar åldras så ser framtiden ljus ut! Visst kan man hoppas på att det är 75 Söderslöpare som står redo att ta sig an 25manna nästa år?

Tack för denna gång!

// Oliver

Adress

Söders-Tyresö Box 94 13522 Tyresö

Kontakt

E-post: styrelsen@soders.org

Drivs med KlubbenOnline

Logga in